Muzikálový Snílek

Dne 15. 12. 2001 nabídla fara v Malenovicích všem možnost strávit kulturními zážitky nabité, zpěvem a hudbou naplněné a jistě velmi netradiční předvánoční odpoledne. V 15 hodin se totiž těmito prostory přímo rozletěly tóny písní naprosto originálního, naprosto původního a naprosto jedinečného nového českého muzikálu s názvem SNÍLEK. Už samotné místo konání bylo netradiční. Také postavy se vymykaly tradičním zvykům, neboť jejich představiteli byly děti a vedoucí klubu Pathfinder, oddílu číslo 57 s názvem "Krvinky" z Třince. Překvapivý byl téměř excelentní výkon hlavního hrdiny.

Největším překvapením však byl sám autor muzikálu, režisér, autor písní a textů a tvůrce některých animací a kulis v jedné osobě. Samotným otcem, stvořitelem muzikálu, je totiž student 3. ročníku marketingových komunikací Radim Raszka. Radim byl tak hodný, že mi věnoval část svého drahocenného a plně nabitého času, aby mi mohl odpovědět na pár otázek.

Radime, jak jsi vlastně přišel na nápad rozlousknout tak tvrdý oříšek, jakým bezesporu muzikál je?

Asi před pěti lety jsem slyšel jeden zahraniční muzikál. To mě tak nadchlo, že jsem se stal muzikálovým fandou a pokusil se i tvořit. Takže jsem autorem, režisérem a taky mám na svědomí těch několik animací a kulis, které jste mohli v muzikálu vidět.

Také sám v muzikálu hraješ...

Ano, to je pravda. Hraju Jákoba, otce dvanácti synů, protože jsem starý :-) a faraóna, protože mám rád Egypt.

Můžeš tedy, prosím, přiblížit těm, kteří muzikál neviděli, o čem vlastně je?

Je to biblický příběh Josefa Egyptského. Josef žije se svým otcem Jákobem a jedenácti bratry v Kanaanu. Je nejmilejším synem svého otce, což vzbuzuje žárlivost a nenávist ostatních bratrů. Ti ho chtějí nejprve zabít, ale nakonec je Josef prodán za 20 stříbrných izmaelským kupcům a odvlečen do Egypta. Zde pak jeho příběh pokračuje.

Co má tedy název SNÍLEK společného s Josefem Egyptským?

Snílek je přezdívka, kterou dali Josefovi jeho bratři, protože se mu zdály podivné sny. (Josef později zjistí, že jsou to sny věštecké, předpovídající budoucnost. -pozn. red.)

V muzikálu máme možnost slyšet celkem 16 písniček, nutno podotknout, že opravdu nádherných. Ty jsi taky stvořil sám?

Já jsem vymyslel text a k němu melodii. Tu jsem hrál na klavír a moje teta vše zapisovala do not. Velký dík ale patří přede vším Kamilu Dědečkovi z Uherského Hradiště, který zkomponoval celý playback. Pracoval na něm od ledna 2001 do srpna 2001. V Uherském Hradišti pak byla také předpremiéra našeho muzikálu.

Konečná podoba a ztvárnění muzikálu, ke všemu neprofesionálními herci, kteří s hraním muzikálu do té doby neměli žádné skušenosti je podle mě naprosto fascinující. Je obdivuhodné, co všechno jsi dokázal.

Tolik chvály najednou! Myslím ale, že výsledek musí posoudit každý sám. Pravdou je, že jsem nikdy před tím nic podobného nedělal, a že nebýt pomoci "shora", kdo ví, kde by můj sen dnes byl. Taky jsem měl štěstí na dobré lidi. No a pak se přidali ještě další "snílci". A s jejich pomocí jsme vše dotáhli k snad úspěšnému konci.

Poslední otázkou tedy je, jestli se studenti naší univerzity mohou někdy v blízké době přijít na tvůj muzikál podívat třeba právě tady, přímo ve Zlíně.

Začnu trochu oklikou. S písemným ztvárněním muzikálu, jeho příběhem, také jeho představiteli a celým realizačním týmem se mohou všichni seznámi na internetových stránkách muzikálu: http://www.mladez.net/snilek. Na jaro 2002 je pak naplánováno představení v aule Akademiacentra na Mostní ulici. Takže tímto všechny srdečně zvu.

Bezpochyby půjde o opravdu nevšední kulturní zážitek. Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů v dalším dobývání muzikálového světa a získávání lidských srdcí.

Kateřina Prekopová